Emoties

Piekeren, verdriet, angst, woede zijn emoties die we allemaal voorbij voelen komen in deze tijd. Het coronavirus en de maatregelen die daar bij horen maken dat we niet meer de dingen kunnen doen die we gewend zijn. We moeten ons aanpassen aan andere leefregels en dat is niet altijd even makkelijk.

De emoties die we ervaren zijn voor iedereen anders en afhankelijk van jouw persoonlijkheid en levensomstandigheden. Maar ook per dag of zelfs per uur kunnen je emoties verschillen. Wist je dat emoties elkaar ook kunnen versterken? En dat emoties kunnen zorgen voor lichamelijke klachten?

Piekeren

Nadenken over het coronavirus en wat dit voor invloed heeft op je leven is logisch. Alles draait om corona en dit zorgt er ook voor dat je gaat piekeren en je zorgen maken. Piekeren betekent dat je je gedachten niet meer kunt stoppen. Hierdoor gaat al je energie naar het denken. De energie stagneert als het waren in je hoofd en stroomt niet meer vrij door je lichaam. Dit zorgt voor vermoeidheid, spanning in je nek en schouders en een slechte spijsvertering.

Verdriet

In deze tijd is er veel verdriet. Verdriet om mensen die ziek zijn en die we niet kunnen bezoeken. En verdriet om de mensen die corona niet overleven. Verdriet is een emoties die je energie compleet stilzet. Hierdoor voel je je leeg, heb je het koud en is het lastig om in beweging te komen.

Angst

Deze pandemie maakt ook angstig. Je bent bang om ziek te worden of misschien je baan te verliezen. Door angst zakt je energie naar beneden. Want angst maakt deel uit van ons overlevingsinstinct. We zijn alert en maken ons klaar om te vechten of vluchten. Veel voorkomende klachten bij angst zijn diarree, een hoge ademhaling en rusteloosheid.

Woede

Woede laat zich in verschillende vormen zien. Van prikkelbaar zijn, een beetje geïrriteerd, gefrustreerd, boos tot echt woedend. Door deze gevoelend stijgt je energie richting de bovenkant van je lichaam.
Omdat we woede niet altijd kunnen of willen uiten kan dit voor heftige lichamelijke klachten zorgen. Zoals hoofdpijn, duizeligheid en spanning in nek en schouders.

Vreugde

De emoties die ontbreekt in deze tijd is vreugde of blijdschap. Om te zorgen voor balans hebben we die wel nodig. Blijdschap vind je nu op andere plekken dan anders. Misschien ben je wel blij met je gezondheid of met dat fijne huis waar je in woont. Of word je blij omdat je nu eindelijk tijd hebt om dat boek te lezen of naar die film te kijken. Maar misschien vind je blijdschap in nieuwe gewoontes die ontstaan door deze nieuwe situatie; de ochtendwandeling, zoommeeting met je collega’s, een kaartje bij de post van een dierbare.

Balans

Om balans te ervaren is het belangrijk dat alle emoties die zich aandienen er mogen zijn. Geef ze de ruimte en aandacht die ze verdienen. Dan zal je merken dat het minder wordt en de lichamelijke klachten die je ervaart afnemen.

Instagram

Nu je geen afspraak kan maken voor een Shiatsubehandeling vind je op het instagramaccount van ShiatsuTerra tips om goed voorjezelf te zorgen.