Stress heeft in onze samenleving een negatieve klank. Terwijl stress een normale natuurlijke reactie is van ons lichaam. Stress waarschuwt ons bij gevaar en geeft aan wanneer je overbelast dreigt te raken.

Gezonde stress

Stress is een gezonde reactie. Je lichaam maakt het hormoon adrenaline aan dat zorgt dat er meer bloed naar je hart en spieren gaat en minder naar je spijsverteringsorganen. Daardoor ben je alerter en klaar voor actie. Van oorsprong is stress bedoeld om te reageren op ‘gevaar’; vechten of vluchten! Als oermens waren dieren of vijanden hét gevaar. Tegenwoordig zijn er veel meer stressfactoren (prikkels en emoties) die ons het gevoel van spanning geven. Dat is niet erg, zolang we ons ervan bewust zijn en tijd nemen om te herstellen.

Herstellen van Stress

Na een stressvolle periode maakt je lichaam het hormoon cortisol aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je lichaam herstelt van stress. De periode van herstel is afhankelijk van hoelang en hoe heftig de stress was. Je kunt je voorstellen dat als je onvoldoende tijd hebt om te herstellen je lichaam uitgeput raakt en dan neemt de kans op een burnout toe. Zorg daarom goed voor jezelf!

Beschermen tegen stress

Als je goed in balans bent kun je beter met stress omgaan en herstel je sneller van een stressvolle periode. Als je niet goed in je vel zit komen stressfactoren harder aan en heb je meer tijd nodig om te herstellen. Als je goed voor jezelf zorgt, herstel je sneller van stress.

Zorg voor:
• Voldoende ontspanning
• Voldoende slaap
• Voldoende beweging
• Gezonde voeding
• Een Shiatsubehandeling

Stress en Shiatsu

Tijdens een Shiatsubehandeling wordt het zelf herstellend vermogen van je lichaam gestimuleerd. Dit is zeker in stressvolle periodes erg prettig. Als je ontspant verlaagt je spierspanning en ontstaat er balans. Hierdoor zullen de lichamelijke klachten sterk verminderen of verdwijnen.

Lichamelijke klachten als gevolg van stress

Je hebt vast wel eens last gehad van een van de volgende klachten
• Hoofdpijn
Nek, schouder en rugklachten
• Spijsverteringsproblemen
• Rusteloosheid
• Slaapproblemen

Vaak is onvoldoende herstellen van stress een onderliggende oorzaak van deze klachten. Deze veel voorkomende klachten kunnen goed met Shiatsu behandeld worden.

Plan een behandeling

Ik stem mijn Shiatsubehandeling op jou af. Shiatsu is een weldaad bij klachten maar ook een krachtig preventiemiddel. Wil je meer weten, neem dan contact met me op of plan direct een afspraak.